Mniszek lekarski (nie mylić z pospolitym mleczem) to roślina powszechnie występująca w Polsce i od wielu lat stosowana w medycynie ludowej. Mniszek najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania „miodu” mniszkowego wspaniałego na przeziębienia i mokry kaszel.
Ale czy wiesz, że tą roślinę można wykorzystać w całości? Zarówno kwiatostany, jak i liście oraz korzeni pełne są życiodajnych substancji. Odpowiednio przygotowane wspomogą nasz organizm.
Napar z liści mniszka lekarskiego
Czego potrzebujesz: Suszone liście mniszka lekarskiego
Jak przygotować: 5-6 liści włóż do ulubionego kubka i zalej gorącą wodą (nie gotuj!).
Zaparzaj przez 10-12 minut. Wyjmij liście i wypij ciepły napar. Po przestygnięciu polecamy dodać do naparu łyżkę miodu dla osłody.
Pamiętaj! Parzone zioła oddają do naparu zarówno dobre jak i złe składniki. Korzystaj z jak najlepszych źródeł liści mniszka- nie zbieraj go przy ulicy lub na terenach skażonych niechcianymi związkami. Nasz mniszek jest certyfikowanym produktem EKOLOGICZNYM, wyrósł w warmińskim słońcu bez dodatku chemii i sztucznych preparatów. Wybieraj odpowiedzialnie!
Działanie mniszka lekarskiego:
Pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, więc ma działanie przeciwcukrzycowe. Zawarta w mniszku inulina wpływa na zmniejszenie odczuwania głodu- wspiera odchudzanie. Mniszek ma działanie moczopędne i wykazuje działanie odtruwające i oczyszczające. Wspaniale działa na nasze nerki i wątrobę.
Mniszek lekarski jest bogatym źródłem witamin A,K,C, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, cynku. Działa przeciwzapalnie.
Napar polecany jest szczególnie przy:
-wzdęciach (działa moczopędnie)
-infekcjach dróg moczowych ze względu na działanie przeciwzapalne i moczopędne,
-wzmacniająco na kości
-wsparcie przy infekcjach grypowych,
-wspomagająco przy problemach trawiennych, zaparciach,
-przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru
Przeciwwskazania
Pamiętaj! Jeśli przyjmujesz na stale leki skonsultuj się z lekarzem przed spożywaniem jakichkolwiek ziół. Wśród przeciwwskazań do spożywania mniszka lekarskiego znajdujemy takie dolegliwości jak alergia na roślinę, niedrożność jelit lub dróg żółciowych, wrzody żołądka i dwunastnicy, ropniak woreczka żółciowego, nadmierne wydzielanie soków żołądkowych itp.